Kozijnen met HR glas

AMPA kunststof kozijnen worden standaard geleverd met HR++ beglazing. Dit is isolatieglas waarmee u veel comfort en behaaglijkheid in huis haalt. Geen koudeval of tocht langs de ramen.

Hoe hoger de isolatie hoe duurder, maar op termijn verdient u dit weer terug door de lagere stookkosten. Ook is isolatieglas geluidwerend en inbraakwerend.

Dubbel glas (isolatieglas)
Gewoon isolatieglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een ruimte van meestal 15 mm. Deze ruimte is gevuld met stilstaande droge lucht. Een metalen frame houdt de glasplaten van elkaar gescheiden en een kitrand houdt het geheel luchtdicht. Dit glas isoleert dubbel zo goed als enkel glas.

kunststof kozijnen met HR ++ glasDan bestaat er ook nog HR (HoogRendement) glas. Dit is dubbel glas met een metaalcoating wat de warmte reflecteert en daardoor een hogere isolatiewaarde heeft dan gewoon dubbel glas.

HR glas is momenteel vervangen door HR+ en HR++ glas. Deze glazen hebben een nog betere coating en HR++ is daarnaast gevuld met het edelgas Argon in plaats van droge lucht. Argon isoleert zo goed dat het raam zelfs aan de buitenzijde kan beslaan. De spouwdikte (ruimte tussen de glasplaten) is 15 mm dik.

HR+++ glas is driedubbel geïsoleerd glas. Dit type isoleert net zo goed als een geïsoleerde buitenmuur. Deze beglazing is wel dikker dan de standaard HR glazen.

ZHR++ glas heeft naast HR++ eigenschappen ook een een zonwerende coating. Hierdoor houdt u de zomerse warmte beter buiten.

Positieve en negatieve eigenschappen kozijnen met HR ++ glas

Enkele positieve eigenschappen van kozijnen met HR glas zijn:

  • minder warmteverlies, ook bij grotere raamoppervlakken (betere warmte-isolatie)
  • meer comfort: geen koudezone aan het raam, grotere leefruimte, radiatoren niet noodzakelijk onder het raam, condensvorming beperkt zich tot een minimum
  • minder stookkosten: minder gebruik van brandstoffen
  • meer geluidsisolatie: vaak is wat extra geluidwering van buiten gewenst
  • beperking van de UV-doorlatendheid; dat zorgt dat uw meubels en inrichting minder verbleken van kleuren en minder afbraak van kunststof materialen.
  • werkt inbraakwerend (door het lawaai wat dubbelglas maakt bij breken).

Nadelen kunnen zijn:

  • vooral bij oudere bouw: de condensatie die normaliter op het enkele glas zou plaatsvinden, vindt na het vervangen van de enkele beglazing door dubbelglas elders plaats, bijvoorbeeld bij een ongeïsoleerde buitenmuur of in koude hoeken (koudebruggen); in dit geval is ventilatie zeer belangrijk
  • dubbelglas kan ook letterlijk enigszins isolerend werken, overdreven gesteld: je ziet de monden van de mensen buiten bewegen maar je hoort niets.

Hoe goed isoleert HR isolatieglas

De isolatiewaarde van hr isolatieglas wordt weergegeven met een U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt). Dit drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. (Wikipedia.nl)

Hoe lager het getal hoe beter de isolatie. In onderstaande tabel ziet u dat HR++ 5x beter isoleert dan enkel glas.

voordelen HR isolatieglas bij AMPA

Figuurglas
Onder figuurglas verstaan we ramen waarin een reliëf is verwerkt waardoor de doorkijk enorm beperkt is, maar het kan ook de uitstraling van uw woning versterken. Zo is dit type beglazing goed te gebruiken bij voordeuren waar u geen doorkijk wilt maar wat ook decoratief moet zijn. Een ander voorbeeld is een badkamerraam of toiletraampje waar u geen inkijk wilt hebben. Figuurglas is in verschillende diktes en reliëfs verkrijgbaar.

Chinchilla figuur beglazing Masterligne beglazingSantinato figuur beglazing

Screenline beglazing
Voor uw kunststof kozijnen kunt u ook kiezen voor jaloeziën binnen het isolatieglas oftewel screenline beglazing. Op deze manier combineert u glasdecoratie met hoogrendement glas zonder dat de jaloeziën stoffig kunnen worden of klapperen in de wind. U kunt ze middels magnetische overbrenging aan beide zijden van het raam handmatig bedienen. Jaloezie glas voldoet aan alle eisen en normen zoals elk ander isolatieglas.

screenline     Jaloezie glas bij AMPA     screenline 3

Roedes in het glas
Het is ook mogelijk om in isolerend dubbelglas een kruisroede in kleur toe te passen. Deze zitten dan in het glas verwerkt, wat het schoonmaken van de ruiten aanmerkelijk vergemakkelijkt. Wilt u aan de buitenkant toch ook nog aparte roedes hebben, dan kunnen we dat uiteraard ook leveren. Dat heet Wiener Sprossen. De kruisroedes zijn in verschillende tinten en designs verkrijgbaar. Isolatieglas met de kruisroedes is energiebesparend en onderhoudsarm, want ook deze beglazing is met Argongas gevuld. De vakverdeling geeft uw woning de karakteristieke uitstraling die u wilt.

Roedes in het glas 1     roedes-in-het-raam     roedes in het glas

Zonwerend glas
Bij grote ramen wilt u geen storende zonwering. Hiervoor bestaat Klimaglas. Dit laat het licht volledig binnen, maar laat de warmte buiten. Hierdoor behoren energieslurpende airconditioningsinstallaties tot het verleden. En in de winter houdt Klimaglas juist de warmte binnen, wat uw stookkosten weer reduceert. Door het filter wat in dit glas verwerkt zit, houdt u ook UV-bescherming buiten. Hierdoor verbleken uw meubels minder snel door de zon en heeft u een minder last van een verblindende zon in huis.

AMPA
Bouw & Kozijntechniek B.V.

Breemarsweg 88
7553 HS Hengelo

Tel. 088-26 72 000
E-mail: info@ampa.nl