Aanbouw of opbouw plaatsen met vergunning

aanbouw of opbouw laten plaatsen door AMPAOm meer ruimte in uw woning te krijgen is een aanbouw (uitbouw) of opbouw laten plaatsen een ideale oplossing. Op die manier kunt u uw woonkamer vergroten, een ruimere keuken realiseren of een extra afgescheiden ruimte maken. AMPA kan u helpen bij het creëren van deze extra ruimte.

In de meeste gevallen wordt de achterpui een paar meter verder naar achteren geplaatst, waardoor er extra ruimte ontstaat. Door er ook nog een schuifpui of openslaande deuren aan toe te voegen, kunt u de tuin ook meer betrekken bij uw woning.

Aanbouw of opbouw plaatsen met het Prefab systeem

Prefab is een snellere manier van bouwen. Hiermee kan een uitbouw binnen een paar dagen gerealiseerd worden. U krijgt hiermee een moderne uitbouw met minimale verbouwingsoverlast. De prefab uitbouw heeft een zeer hoge isolatiewaarde, een uitstekend afwerkingsniveau en is van een hoogwaardige kwaliteit.

Denk aan de juiste vergunning en doe de check!

In veel gevallen heeft u voor een aanbouw of uitbouw een vergunning nodig. Deze is na te gaan op omgevingsvergunning check.
In het kort komt het er op neer dat bij een uitbouw van max. 4 meter geen vergunning nodig is. Maar elke gemeente hanteert een ander beleid, bestemmingsplan, bouwverordening en welstandsniveau, zodat u dit beter wel kunt navragen bij uw gemeente.

Hieronder vindt u de vergunningsvereisten van VROM:

Geen omgevingsvergunning is nodig als uw bijbehorende bouwwerk aan de volgende voorwaarden voldoet:

 1. Binnen de 4 meter zone is de hoogte:
  a. maximaal 4 meter
  b. maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van uw woning en
  c. niet hoger dan het hoofdgebouw waar u tegenaan bouwt.
 2. Buiten de 4 meter zone gelden de volgende voorwaarden:
  a. de hoogte is maximaal 3 meter
  b. de totale aan vergunningvrij toegestane oppervlakte van (nieuwe en bestaande) bijbehorende bouwwerken buiten de 4 meter zone bedraagt niet meer dan 30 m²
  c. de strook binnen 1 meter van een naburig erf mag voor maximaal 10 m² bebouwd worden,
  d. het bijbehorende bouwwerk mag alleen bedoeld zijn voor ondergeschikt gebruik. Dit wil zeggen dat u de bijbehorende bouwwerken niet mag gebruiken als slaap- of woonkamer, keuken en dergelijke,
  bijbehorend bouwwerk buiten de 4 meter zone mag alleen gebruikt worden als bijvoorbeeld garage, bijkeuken, atelier, tuinhuisje, (fietsen)berging of hobbyruimte.
 3. De afstand tussen het bijbehorende bouwwerk en het openbaar toegankelijk gebied is minimaal 1 meter. Deze eis is alleen van toepassing als er welstandseisen gelden voor uw locatie. Uw gemeente kan u hier meer over vertellen;
 4. Het bijbehorende bouwwerk mag niet voorzien zijn van een dakterras, balkon of andere niet op de begane grond gelegen buitenruimte;
 5. Het bouwen van het bijbehorende bouwwerk mag niet tot gevolg hebben dat het achtererfgebied (het zij- en achtererf ) waarop u bouwt, voor meer dan de helft is volgebouwd;
 6. Het bijbehorende bouwwerk mag niet gebouwd worden aan of bij een woonwagen, een tijdelijk hoofdgebouw of een recreatiewoning;
 7. Het bijbehorende bouwwerk mag niet gebouwd worden aan of bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Als er door de bouw van een bijbehorend bouwwerk een ruimte ontstaat die de 4 meter zone overschrijdt, dan geldt voor die gehele ruimte de eis van een ondergeschikt gebruik.
Alleen als de ruimte binnen of ter hoogte van de 4 meter zone wordt afgescheiden met een scheidingsconstructie (muur of pui), kan de ruimte gebruikt worden voor de uitbreiding van de primaire functie van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld als woonkamer.

vergunningsvereisten aanbouw-binnen-4-meter vergunningsvereisten aanbouw-buiten-4-meter

Wilt u extra ruimte in uw woning en denkt u aan een aanbouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

offerte opvragen voor een woningaanbouw

afspraak maken met AMPA voor een woningaanpassing

AMPA
Bouw & Kozijntechniek B.V.

Breemarsweg 88
7553 HS Hengelo

Tel. 088- 26 72 000
Email: info@ampa.nl